28828384 146348249525063 959394913633012876 o

XIII. Nadbiskupijski križni put za mlade

Ured za mlade DJOS | 19.03.2018.
sve vijesti

U subotu, 17. ožujka, održan je trinaesti po redu Nadbiskupijski križni put za mlade pod geslom Evo Jaganjca Božjeg (Iv 1,29b).

Mladi su hodali na relaciji dugoj preko 24 kilometra od Valpovačke filijale Vinogradci sve do Donjeg Miholjca. Ni pljusak koji ih je pratio čitavim putem sve do 16.00 sati kada su došli u Donji Miholjac, nije ih omeo u ovom hodočašću. Pokisli i mokri, njih 1 700, hodali su od prve postaje koja je bila u Vinogradcima, preko Tiborjanaca, Veliškovaca, Marijanaca, Čamagajevaca, Radikovaca, Miholjačkog Poreča, Rakitovice sve do Donjeg Miholjca gdje ih je dočekao župnik domaćin vlč. Josip Antolović zajedno s kapelanom vlč. Petrom Maskaljevićem. U župnoj je crkvi bio i nadbiskup, mons. Đuro Hranić koji je, uz prisutnost petnaestak svećenika koji su hodali s mladima, slavio svetu misu. Nadbiskup je mlade usporedio s hodočasnicima Grcima iz Ivanova evanđelja koji su željeli vidjeti Isusa. Tako su i mladi hodali više od 24 kilometra po jako lošem vremenu, kako bi vidjeli živoga Isusa, kako bi bili dodirnuti iskustvom Očeve blizine. Mladi su, ističe nadbiskup, ovim hodočašćem obnovili i potvrdili Savez s Bogom. Bilo je to hodočašće na kojemu su mladi hrabrili vjeru ljudi onoga kraja i pokazali kako nisu otpali od Crkve niti su se udaljili od Isusa Krista.

Na križnom putu, mladima su se osim svećenika, pridružili i bogoslovi te časne sestre koje su ponijele instrumente i animirale mlade pjesmom i molitvom. Kolonu su, kao i svake godine, pratile Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska policija, vjerni pratitelji koji su bili od velike pomoći prilikom nekoliko intervencija zbog iscrpljenosti i pothlađenosti. No, mladi nisu odustajali, hrabro su koracali i posljednjih 5 kilometara puta kada se spustio pljusak uz snažan vjetar. Hrabrili su ih župljani mjesta kroz koja su prolazili, dočekali su ih uz otvorena vrata svojih domova i srdaca, uz okrjepu u hrani i piću, i uz riječi ohrabrenja na njihovu putu. Mladi su imali priliku ispovijedati se svećenicima koji su hodočastili s njima. Mnogi su posvjedočili kako su imali nakanu hodati za drugoga, za svoje bližnje. Ovaj je križni put uistinu bio istinska žrtva za druge, koju su mladi prihvatili i od koje nisu odustali.

Svetu misu je animirao CPD MIR iz Belišća, pod ravnanjem profesora Želimira Sušića. Svetopisamska čitanja kao i molitvu vjernika, posebno napisanu za tu prigodu, molili su mladi hodočasnici. Na križnom su putu, kao i svake godine, bili mladi volonteri-redari, njih petnaestak. Svake se godine mladi volonteri prijavljuju kao pomoć u organizaciji, prvenstveno paze da sve prođe u najboljem redu prilikom hoda. Postali su prepoznatljiv simbol križnoga puta. Na čelu kolone bili su mladi iz župa koje su među prvima prijavile svoj dolazak. Svaku postaju križ su nosili mladi iz druge župe, ove godine to su bili mladi župa Vrpolje, Babina Greda, Gundinci, Vrbanja, Soljani, Našice, Osijek 4, Osijek 9. Tovarnik, Andrijaševci, Vinkovci 6, Bošnjaci i Cerna.

Vjerujemo kako mlade ove vremenske neprilike nisu obeshrabrile te da će i iduće godine, vikend uoči Cvjetnice, hrabro krenuti na još jedan, četrnaesti po redu, Nadbiskupijski križni put.

 

Link na povezanu galeriju XIII. Nadbiskupijski križni put za mlade