Tvoje ime u vukovarskim župama BDM Kraljice mučenika i sv. Josipa Radnika

SHKM2017 | 30.11.2016.
sve vijesti

Dragi mladi, Božić nam je svakim danom sve bliže i vrijeme je da okitimo svoja srca radošću, a isto tako i da razmislimo kako će izgledati ukrasi za naše jelke. Župe BDM Kraljice mučenika i sv. Josipa Radnika iz Vukovara, svoje će jelke ove godine ukrasiti posebnim ukrasima, u duhu Susreta hrvatske katoličke mladeži. Mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije će kroz vrijeme adventa izrađivati dekoracije koje su posebnije od ostalih. Naime, na svakoj će pisati vaše ime.

Kako?

Pošaljite svoje ime i prezime na mail adresu Ureda za mlade [email protected] (uz naznaku kako se javljate radi ukrasa s vašim imenom), pošaljite ime i prezime svojih prijatelja i kolega iz župe...(a to možete učiniti do 16.12.2016) i vrijedni mladi ljudi će na ukrase koje budu izrađivali staviti imena vas koji ste se prijavili putem maila.

 

 

Budite dio Božića i u Vukovaru, u župama koje će iduće godine biti vaši domaćini na Susretu mladih. Župa BDM Kraljice mučenika osnovana je 2003. godine odvajanjem dijela stare vukovarske župe sv. Filipa i Jakova na kojoj djeluju franjevci. Broji 2 300 katolika a pripada joj i filijala Bogdanovci. Župa je posvećena Blaženoj Djevici Mariji Kraljici mučenika. Pod pojmom mučenici misli se između ostaloga i na sve mučenike iz Domovinskoga rata. Župna crkva nalazi se u dijelu grada koji se danas zove Sajmište, a stari Vukovarci ga pamte kao Švapsko brdo. Tu su živjeli prije Drugog svjetskog rata pretežito Podunavski Nijemci. Nakon prevrata novopridošlice su ga prozvale "Petrova gora" i tu sagradile zloglasnu vojarnu iz koje je 87 dana razaran grad Vukovar. Stoga je i razumljiva odluka Nadbiskupije đakovačko-osječke da ovaj dio grada mučenika stavi upravo pod moćnu Marijinu zaštitu. Bogdanovci su tijekom opsade Vukovara bili jedina veza Vukovara s ostatkom svijeta jer je kroz njih prolazio „Kukuruzni put“. Nakon ulaska agresora u područje Bogdanovaca, selo je izbrisano s lica zemlje. Danas je ova župa obnovljena i u njoj se svakodnevno rađa nova nada za bolje sutra.

Druga župa čiju će Božićnu jelku ukrašavati dekoracije s vašim imenima jest župa sv. Josipa Radnika u Borovu naselju koja broji oko 4 000 vjernika. U župi se posebno slavi Gospa Fatimska. Posredovanjem časne sestre Ivane iz Đakova ondje je dobavljen kip Gospe Fatimske iz Fatime. Vrlo lijep drveni kip, gotovo naravne veličine. Svečano je blagoslovljen i nošen na njezin blagdan 13.05.1988. u procesiji oko nove crkve koja joj je posvećena, jer je na njen blagdan u teškim vremenima za Crkvu dobivena dozvola za gradnju. Župljani su se od tada obvezali sa župnikom da će svakog 13. u mjesecu moliti krunicu. Nakana je bila ondje stvoriti njezino pravo svetište. Velebna je crkva tomu i odgovarala. Gospa se počela uvelike i slaviti. Za vrijeme Domovinskoga rata granata je pala ponad nje i dio krova i stropa palo joj je do nogu. Neoštećen, kip je prenesen u samostan na sigurnije. No, granata je izravno pogodila sobu u kojoj je sve uništeno osim kipa, koji nije pretrpio ni ogrebotinu. Nakon toga kip je odnesen u suteren (na pozornicu) stavljen uza zid i tu ostavljen. Svećenici su otišli u Vukovar u samostan, jer u velikoj crkvi nije bilo dobra zaklona od ubitačnih bombi i neprestanog granatiranja. Nakon mirne reintegracije i povratka franjevaca u Borovo naselje zatečena je samo ogromna ruševina, jer je crkva  nakon ratnih akcija stručnim miniranjem sravnjena sa zemljom, bolje reći sabijena u zemlju. Nakon višednevnog čišćenja vojnici su pronašli kip Majke Božje, bila je posve cijela a boja na licu svježa.

Ove dvije župe u vrijeme Domovinskoga rata pretrpjele su velika mučenja, baš kao i cijeli Grad heroja – Vukovar. Borovo Naselje je tijekom Domovinskog rata postalo mjesto opjevano pričama o herojskoj borbi i nadljudskom otporu branitelja tog dijela grada. Dio junaka Borova Naselja danima je pružao otpor srpskoj vojsci u okupiranom gradu ne mireći se sa sudbinom pada Vukovara. Prilikom ulaska u taj dio grada zločinci su 19. studenoga 1991. ubili 51 osobu, a 115 zarobljenika iz Borovo Commerca odveli u nepoznatom smjeru. Još uvijek se traga za 48 hrvatskih branitelja i žitelja Borova Naselja koji su nestali prije 24 godine. Dana 1. svibnja 1991. policijska patrola namjeravala je skinuti jugoslavensku zastavu koja se nalazila na ulazu u Borovo Selo i zamijeniti je hrvatskom zastavom, pri obavljanju dužnosti, dvojica policajaca su ubijena, a dvojicu su zarobili srpski pobunjenici. Sljedeći dan je autobus s hrvatskim policajcima stigao osloboditi dvojicu zarobljenih kolega. Dočekani su u zasjedi. Pri tome je ubijeno 12 i ranjeno više od 20 policajaca. Okupacija Vukovara trajala je 87 dana. 87 dana straha i neizvjesnosti. Danas se na tom oslobođenom, hrvatskom području osjeti duh nade. Krista, nade naše.

Ove dvije župe, kao i cijeli grad Vukovar, u svojoj povijesti nose imena koja se nikada neće zaboraviti, Blago Zadro, Marko Babić, Mile Dedaković, Andrija Marić... U znak zahvalnosti velikim herojskim imenima, dajmo svoje ime ovoga Božića gradu Vukovaru, župama BDM Kraljice mučenika i sv. Josipa Radnika. Neka ovi ukrasi s našim i vašim imenima budu uvod u rađanje prijateljstva i povezivanje mladih iz cijele Lijepe naše, a i šire. Neka Đakovačko-osječka nadbiskupija, a posebno grad Vukovar, ovih blagdana budu ukrašeni duhom Susreta hrvatske katoličke mladeži.