Dscn0072

Trinaest novih animatora za mlade u našoj Nadbiskupiji

SHKM2017 | 01.08.2017.
sve vijesti

U nedjelju, 30. srpnja, završila je još jedna Opća specijalizacija animatora za rad s mladima. Trinaest polaznika formativnog seminara „Mladi za mlade“ iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, zajedno s polaznicima iz Zagrebačke nadbiskupije, Gospićko-senjske i Bjelovarsko-križevačke biskupije, provelo je radnih tjedan dana na Baškim Oštarijama.

Osam animatorica instruktorica, među kojima i dvije iz naše Nadbiskupije, dva đakona Salezijanca i tri povjerenika za mlade (vlč. Filip Perković, vlč. Ivan Valentić i vlč. Josip Šimatović), polaznike specijalizacije, njih četrdesetak, vodilo je kroz program u kojem su mladi sudjelovali na radionicama, igrama, molitvama koje su im pomogle da sazriju kao animatori i više nauče o animiranju u svojim župnim zajednicama, te su im bile i od velike duhovne pomoći.

Program specijalizacije „Mladi za mlade“ započeo je u nedjelju, 23. srpnja radionicama upoznavanja i podjele u malim grupama. Raspored je svaki dan tijekom tjedan bio isti, dan je započinjao rekreacijom, bansom, doručkom i molitvom. Prijepodne mladi su prolazili kroz radionice u kojima su govorili o organizaciji rada po dobi i planiranju događanja, o liturgiji, o stilovima vođenja animatora, sudjelovali su na dramskoj, plesnoj i kreativnoj radionici. Ovisno o tome jesu li se, u dogovoru sa svojim župnicima, opredijelili za rad s mladima ili rad s djecom, prolazili su kroz radionice dječjeg zbora i zbora mladih, misijsku i karitativnu, radionicu s temom prvopričesnika i krizmanika, biblijsku radionicu i lectio divina. Poslijepodneva su također bila rezervirana za radionice nakon kojih je slijedila sveta misa koju su animirali polaznici specijalizacije. Također su bili zaduženi za organiziranje večernjih molitava i dnevne rekreacije. Programi su završavali veselim večerima i molitvama a u rasporedu je jednog poslijepodneva bio i izlet u Karlobag.

Polaznici specijalizacije bili su mladi iz četiri nad/biskupije među kojima se rodilo prijateljstvo i koji su imali priliku razmijeniti iskustva iz svojih župnih zajednica i na taj način učiti jedni od drugih. Povjerenici za mlade kao i đakoni Salezijanci bili su duhovnici specijalizacije, mladi su od njih nerijetko tražili duhovni razgovor ili ispovijed. Posljednji dan povjerenicima iz Đakova, Zagreba i Gospića se pridružio i povjerenik za mlade iz Bjelovara, vlč. Zoran Grgić.

Specijalizacija je trajala kratko, svega tjedan dana, ali sudeći po evaluacijama koje su mladi ostavili iza sebe, bio je to tjedan u kojem su imali priliku duhovno se obogatiti, steći nova prijateljstva, saznati na koje sve načine mogu pomoći svojim župnicima u župama iz kojih dolaze. Bilo je to iskustvo u kojem nisu mnogo dobili samo polaznici specijalizacije, već i animatori instruktori, svećenici i đakoni koji su bili s njima, bez obzira što iza sebe imaju godine iskustva.