Foto natječaj FRAMING HOPE

SHKM2017 | 10.01.2017.
sve vijesti

Organizacijski odbor SHKM-a organizira fotografski natječaj s ciljem omogućiti mladim kreativcima da svojim radovima obogate Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 29. i 30. travnja 2017. u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u gradu Vukovaru. Tema natječaja je NADA. Na ovaj način želimo krepost nade predstaviti kroz fotografski objektiv i oči mladih ljudi.

Pravila natječaja

 

ORGANIZATOR: Organizacijski odbor Susreta hrvatske katoličke mladeži, Vukovar 2017.

TRAJANJE: od 10.1. 2017. do 20.3. 2017. (23:59h)

TKO SE MOŽE PRIJAVITI: profesionalni i amaterski fotografi između 16 i 35 godina, studenti akademija likovnih i ostalih vizualnih umjetnosti, svatko tko želi pokazati svoju izvrsnost.
Cilj ovog natječaja je omogućiti mladim kreativcima svojim radovima obogatiti Susret hrvatske katoličke mladeži (u daljnjem tekstu: Susret) koji se održava 29. i 30. travnja 2017. godine u Vukovaru. 

TEMA: tema natječaja je sukladna temi Susreta, a to je nada. Želimo prikazati nadu kroz fotografski objektiv i kroz oči suvremenog mladog čovjeka.

KOLIKO FOTOGRAFIJA SE MOŽE PRIJAVITI, U KOJEM OBLIKU I NA KOJI NAČIN?

 • prijavljuju se fotografije nastale u razdoblju natječaja
 • svaki autor može prijaviti 3 rada
 • jedna prijava može biti 1 fotografija ili serija od 3 fotografije
 • fotografija mogu biti u boji, monokromatske ili crno-bijele
 • autori svoje fotografije mogu prijaviti putem emaila [email protected]
 • fotografije se ne smiju ponavljati - svaka fotografija može biti prijavljena jednom samostalno ili kao dio serije
 • sudionici ne plaćaju participaciju za sudjelovanje u natječaju.

OPĆA NAČELA

FRAMING HOPE je festival fotografije u sklopu kojeg se raspisuje natječaj za najbolju  fotografiju nastalu na temu Susreta u razdoblju trajanja natječaja.
FRAMING HOPE osigurava javnu promidžbu radova i natjecatelja koji su po ocjenama žirija dosegli razinu izvrsnosti. Natječaj unutar jasnih pravila utemeljenih na struci i ravnopravnosti ostavlja slobodan prostor ocjenjivačima u prosudbi radova.

FRAMING HOPE osigurava ravnopravan sustav prijavljivanja, ocjenjivanja i prezentacije radova svih sudionika. Natječaj počiva na unaprijed utvrđenim pravilima. Tijekom trajanja prijava na natječaj, organizator nastoji sva pitanja, osim individualnih stručnih procjena članova Ocjenjivačkog suda, rješavati na temelju Pravilnika natječaja, bez povlaštenih pozicija za bilo kojeg sudionika.
FRAMING HOPE je u svim aspektima vezanim uz provjeru valjane primjene Pravilnika otvoren svim sudionicima i javnosti. Organizator osigurava objektivan i neovisan nadzor primjene Pravilnika.

NATJEČAJ

Natječaj se raspisuje javno, prema odredbama Pravilnika natječaja. Organizator osigurava nadzor primjene svih dijelova ovog Pravilnika u realizaciji festivala.

NATJEČAJNE KATEGORIJE

 1. PEJZAŽ
  Fotografije u ovoj kategoriji obuhvaćaju prirodni i urbani krajolik. Često se bave autorovim propitivanjem odnosa, uzroka i posljedica.
 2. PORTRET
  Portret prikazan kroz razne stilove, teme i pristupe – od naručenog portreta, preko spontanih i intimnih portreta članova obitelji i prijatelja do umjetničkih projekata baziranih na portretu.
 3. DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA
  Dokumentarna fotografija podrazumijeva snimanje nerežiranih situacija bez naknadne manipulacije, oduzimanja ili dodavanja elemenata slike. Obuhvaća novinsku fotografiju, putopisnu, socijalnu… Ova je kategorija namijenjena svima onima koji snimaju "uličnu" fotografiju ili u obliku foto-eseja progovaraju o važnim društvenim temama.

PRIJAVA
Maksimalan broj prijava koje jedan autor ukupno može prijaviti na natječaj je 3 (tri) bez obzira u kojoj kategoriji radove prijavljuje. Jedna prijava može biti 1 (jedna) fotografija ili serija do najviše 3 fotografije.
Radovi koje potpisuju više autora tretiraju se kao jedinstvena prijava skupine autora, a svaki od autora iz već prijavljene grupe autora može se kandidirati i s vlastite 3 prijave. Prijavitelji radova obvezuju se da će autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupiti organizatoru za potrebe promidžbe Susreta bez naknade.

Radovi se mogu prijaviti:

Prilikom prijave, uz osobne podatke potrebno je jasno naznačiti ime fotografije i naziv kategorije za koju je fotografija prijavljena.
Radovi moraju biti prijavljeni do datuma naznačenog na prijavi i internetskoj stranici.
Radovi se mogu prijaviti isključivo putem emaila i moraju zadovoljavati slijedeće uvjete:

 • JPG format
 • 1200px po dužoj strani
 • Maksimalna veličina 2Mb

POSEBNA NAPOMENA FINALISTIMA: autori koji budu nominirani za završnu finalnu izložbu po pozivu organizatora, obvezni su dostaviti odabrane fotografije u visokoj razlučivosti najkasnije 3 dana nakon objave finalista. U protivnom organizator nije obvezan printati autorov rad.

NAGRADE I BODOVI
Na kraju rada ocjenjivačkog suda te po završnoj odluci festival objavljuje listu finalista u svakoj kategoriji, a na kraju i listu pobjednika. Svi finalisti primit će tiskane diplome.
Svi finalisti ostvaruju pravo sudjelovanja na izložbi koja će biti postavljena u Vukovaru u dane održavanja Susreta.

GRAND PRIX
U završnom koraku odabrat će se sveukupni pobjednik Festivala. Dobitna fotografija nastojat će se ukomponirati u glavnu pozornicu na kojoj će se održavati najvažniji događaji Susreta.

Link na povezane dokumente Pravila natječaja i kategorije