Church

Katolička malonogometna liga

Cilj Udruge je kroz sport, obogaćenim kršćanskom porukom ljubavi i vjere u život, okupiti u zajedništvu mlade različitih profila i dobi. Daljnji ciljevi su organiziranje različitih sportskih natjecanja, u kojima se uz važeća sportska pravila određene discipline, među sudionicima razvijaju odnosi temeljeni na vrijednostima evanđeoske poruke (zajedništvo među ljudima, pozitivan odnos prema životu), zatim međusobno povjerenje, prijateljstvo te lakše i odgovornije suočavanje sa svakodnevnicom u različitim životnim okolnostima.

Molitva prije utakmice

Udruga želi organiziranjem sportskih susreta ponuditi novu dimenziju sporta oslobođenu nasilja, dopinga, gladijatorstva, poticati lokalnu zajednicu na što bolju komunikaciju među različitim dobnim, socijalnim, vjerskim i kulturološkim skupinama, te bolju suradnju u rimokatoličkim župnim zajednicama, razvijati tjelesnu i duhovnu stranu ljudskog bića kroz redovitu fizičku aktivnost i evanđeosku poruku ljubavi.

Katolička malonogometna liga Đakovačko-osječke nadbiskupije udruga je katoličke mladeži Đakovačko-osječke nadbiskupije, osnovana u prosincu 2002. godine, priznata i potvrđena od biskupa tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije mons. dr. Đure Hranića kao crkveni pokret mladih 24. veljače 2003. godine, te kao takva pravno ustrojena i upisana u državni registar udruga od Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji 24. travnja 2003. godine. 27. studenog iste godine liga postaje punopravni član Zajednice športskih udruga grada Osijeka i Zajednice športskih udruga Osječko-baranjske županije.

KMNL Đakovačko-osječke nadbiskupije započela je kao KMNL Osijek koja je osnovana na inicijativu nekolicine mladih osječke župe Uzvišenja sv. Križa, Osijek VI, iz Retfale, koji su uz vodstvo kapelana vlč. Ivicu Kelama igrali nogomet, te su osjetili potrebu i želju igrati mali nogomet i s mladima iz ostalih osječkih župa. Tu želju iznijeli su svom tadašnjem župniku vlč. Helmutu Shumaheru koji tu ideju iznosi ostalim svećenicima. Nakon toga vlč. Krešimir Aračić preuzima odgovornost i zajedno sa Igorom Terzićem, Josipom Matasom i Tvrtkom Galićem (mladima retfalačke župe) organizira i ustrojava 1. sezonu lige. Nakon te prve sezone on odlazi, a mladi prezimaju inicijativu, reorganiziraju strukturu lige i sami počinju voditi ligu što čine i danas.

Liga djeluje pod izravnim patronatom Povjerenstva za pastoral mladih nadbiskupije, te s tim tijelom usko surađuje i sve odluke donosi s njim u koordinaciji. Sama liga je tako ustrojena da je njezino vrhovno nadzorno tijelo Supervizor lige, a to je sam Povjerenik za pastoral mladih nadbiskupije. Supervizor lige se brine o očuvanju same ideje i kršćanskog duha lige, te se brine o odnosu lige s nadbiskupijskim tijelima. Liga nastoji poduprijeti i uključiti se u svaki projekt na gradskoj i nadbiskupijskoj razini, kao katolička udruga mladih koja okuplja najviše mladih katolika koji aktivno sudjeluju u radu lige,a i sami su povezani sa župama. Svojim aktivnostima nastojimo posjetiti i upoznati što više duhovnih znamenitosti i sakralnih objekata na čitavom području nadbiskupije.

Poveznica na web stranicu