Church

Povijest SHKM-a

Dubrovnik

U subotu 26. i nedjelju 27. travnja 2014. u Gradu sv. Vlaha i Dubrovačkoj biskupiji, na devetom Susretu hrvatske katoličke mladeži, okupilo se gotovo 35 000 mladih. Službeni pretprogram SHKM-a započeo je u subotu 26. travnja oko podneva u staroj gradskoj jezgri. Mladima je bilo ponuđeno mnoštvo različitih aktivnosti i mogućnosti upoznavanja grada domaćina. Po završetku pretprograma, procesija s križem SHKM-a, krenula je iz Staroga grada prema luci Gruž, gdje je održano središnje euharistijsko slavlje, koje je predvodio dubrovački biskup, mons. Mato Uzinić. Drugoga dana Susreta, u nedjelju 27. travnja mladi su sudjelovali u pripremljenom programu i na misnim slavljima u župama svojega smještaja.

 

Sisak

U subotu i nedjelju 5. i 6. svibnja 2012., brojni mladi okupili su se u Sisku na sedmome Susretu hrvatske katoličke mladeži, održanom pod geslom »U svjetlosti hodimo«. Svetu misu sa oko 30 tisuća mladih predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na početku susreta mladi su u procesiji krenuli od sisačke katedrale do crkve Svetog Kvirina, gdje se održao bogat pretprogram. Cijeloga dana mladi su mogli upoznati grad Sisak kroz različite društvene i vjerske sadržaje, a ujedno su i aktivno sudjelovali u liturgijskom slavlju. Drugi je dan susreta održan u cijeloj Sisačkoj biskupiji, gdje je mlade udomilo oko 4.500 obitelji. Misna su slavlja održana u sve 63 župe na području biskupije, a u devet su župa mise predvodili biskupi.

Zadar

Na 6. susretu hrvatske katoličke mladeži 8. i 9. svibnja 2010. u Zadru pod geslom “Da vaša radost bude potpuna“ okupilo se više od 30.000 sudionika. Susret je započeo procesijom od katedrale Svete Stošije do sportskog centra „Višnjik“. Ondje je održan pretprogram na koncu kojega je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predvodio središnje misno slavlje. Mladi su potom bili smješteni po obiteljima u 90 župa Zadarske nadbiskupije, gdje su idućeg dana, u nedjelju 9. svibnja, sudjelovali u programu župe domaćina.

Varaždin

Na stadionu športskog centra “Sloboda” u Varaždinu održano je euharistijsko slavlje. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pred 22.000 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, Kotorske i Subotičke biskupije, Njemačke, Austrije i Slovenije. Nakon mise mladi su se nastavili družiti uz pjesmu i ples, a zatim se razišli po stotinjak župa Varaždinske biskupije. U nedjelju, drugog dana SHKM-a mladi su slavili mise sa svojim domaćinima u gotovo svim crkvama u biskupiji.

Pula

U drevnoj se pulskoj Areni 29. travnja 2006. okupilo osamnaest tisuća mladih. Prije euharistijskoga slavlja, održan je bogat pretprogram. Euharistijsko slavlje započelo je oko 18.00 sati, a predvodio ga je nadbiskup i metropolit zagrebački i predsjednik HBK kardinal Josip Bozanić. Nakon svete mise, nastavljen je program u Areni, a po završetku programa, mladi su se zaputili u župe gdje su noćili i drugi dan sudjelovali u župnom programu.

Šibenik

Šibenska je biskupija 24. i 25. travnja 2004. godine bila domaćin SHKM-a. Središnji događaj bilo je svečano euharistijsko slavlje na gatu Vrulje u šibenskoj luci koje pred mnoštvom od 20-ak tisuća mladih, u subotu 24. travnja, predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Ondje je održan i pretprogram, a mladi su svoje molitve, želje i čežnje zapisali na papiriće i stavili u „Lađu života“, koji su prineseni kako darovi u euharistijskom slavlju. Nakon završetka svete mise, mladi su se zaputili u župe šibenske i dijelom zadarske biskupije, gdje su u nedjelju, 25. travnja, sudjelovali u župnom programu i euharistijskom slavlju.

 

Osijek

Susret je održan 13. i 14. travnja pod geslom: “Sačuvaj nas u svom imenu”. Prvi puta susret je održan u gradu domaćinu – Osijeku i u župnim zajednicama tadašnje Đakovačko-bosanske i Srijemske Biskupije. Na Susretu je sudjelovalo 16000 mladih. Središnji je program Susreta održan u subotu u osječkoj Tvrđi. Pretprogram i misno slavlje, koje je predvodio mons. Ante Ivas, šibenski biskup, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade, održano je na prostoru između rijeke Drave i Tvrđe. Nakon euharistijskoga slavlja, mladi su pošli u župne zajednice biskupije, gdje su noćili po obiteljima i drugoga dana, u nedjelju 14. travnja, sudjelovali na katehezi i euharistijskom slavlju. Za odmor i noćenje mladi su bili raspoređeni po župama, u obiteljima.

Rijeka

U Jubilejskoj svetoj godini 2000. u Rijeku se slilo oko 5000 mladih iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mladi su se okupili u Marijinom perivoju na Trsatu gdje su sudjelovali u duhovnom programu. Nakon toga, slavljena je euharistija, koju je predvodio kardinal Josip Bozanić. Nakon svete mise sve su biskupije izvele kraći program kojim su se predstavile, kroz pjesmu, molitvu i skazanja. Zatim su mladi pošli svojim kućama.

Split

Susret hrvatske katoličke mladeži održan pod geslom “S Kristom u treće tisućljeće” okupio je u Splitu i Solinu 8. i 9. lipnja 1996. više od 50 tisuća mladih, iz svih hrvatskih biskupija, Bosne i Hercegovine i svijeta. Prvoga dana Susreta održana su različita natjecanja i druge aktivnosti, a dan je završio velikom priredbom na stadionu Poljud. Drugoga dana održano je svečano misno slavlje na Gospinu otoku u Solinu pred najstarijom Marijanskom crkvom u Hrvatskoj, koje je predvodio kardinal Franjo Kuharić. Ovo je bio prvi nacionalni susret mladih od osamostaljenja Republike Hrvatske.

Početak

Susret hrvatske katoličke mladeži je nacionalni susret mladih koji, otkad je ustanovljen, svake dvije godine okuplja tisuće mladih iz svih hrvatskih (nad)biskupija i katoličkih misija.


Do sada je održano devet susreta u različitim hrvatskim nad/biskupijama i pod različitim geslima:
Split (1996.) S Kristom u treće tisućljeće
Rijeka (2000.) I Riječ je tijelom postala
Osijek (2002.) Sačuvaj nas u svojem imenu
Šibenik (2004.) Zaveslaj na pučinu
Pula (2006.) Učitelj je ovdje i zove te
Varaždin (2008.) Bijahu postojani
Zadar (2010.) Da vaša radost bude potpuna
Sisak (2012.) U svjetlosti hodimo
Dubrovnik (2014.) Na slobodu pozvani


Jubilarni deseti SHKM održat će se 2017. godine u Vukovaru.